Dränera själv – går det?

Få en gratis offert

Jajamensan, men det får betraktas som aningens mer komplicerat jämfört med enklare gör-det-själv projekt i huset. Vissa saker gör att en dränering kräver lite mer om man ska klara den själv.

Några tips vid en dränering

Här har vi bara samlat några varningens ord eller ska vi säga att tänka på vid en dränering.

Om du inte är trygg att köra och använda mingrävare så undvik att dränera själv, du vill ju inte riskera förstöra något.

Varje år inträffar flera svåra olyckor i samband med dräneringsarbeten. De främsta orsakerna är att huset rör sig när grunden är helt frilagd eller att jordmassorna rasar ner över den som utför arbetet.

Ofta kan det också medföra en risk att gräva upp runt hela huset samtidigt, så för att vara på den säkra sidan kan dräneringen göras i etapper för att inte huset ska vara helt frilagt.

Tillåter kommunen att dagvattenledningarna och dräneringsslangarna kopplas till avloppsnätet. Tänk på att inkopplingen måste anmälas och ofta tas det ut en avgift. Om kommunen inte godkänner en inkoppling måste en annan lösning till för att få bort dagvattnet, till exempel en stenkista.

Om du är osäker på jordens sammansättning eller andra faktorer, ska du därför alltid ta kontakt med sakkunnigt folk för råd och anvisningar.

Det är meningslöst att dränera om man får fel lutning i systemet så vattnet rinner åt fel håll och stannar in mot källargrunden.

I vissa fall vid större lutningar kan det också krävas en områdesdränering som ligger några meter ut från husgrunden, en sådan minskar vattentrycket från högre liggande terräng.

Om det finns uppenbara risker att huset eller jorden rör sig i samband med denna typ av arbete, är det alltid bra idé att ta den extra kostnaden att låta fackmän utföra arbetet.

Ta alltid reda på var elledningar och rördragningar går innan du gräver i husets omedelbara närhet. Du riskerar annars att skada dessa ledningar vilket kan orsaka stora problem och även fara.

Nergrävda elledningar är alltid markerade på något sätt. De kan till exempel ligga i ett lager grus eller vara markerade med gul plast, det senare är numera det vanligaste.

Slutsats – Dränering som Gör-det-själv, kanske inte!

Kanske finns fackmän finns i närheten som kan hjälpa dig? Ta råd och offerter av dem.

Att gräva ut en grund är inget man bör göra på egen hand. Fel utfört kan problemen med fukt i källaren istället öka, och att blottlägga en grund på ett felaktigt sätt kan försätta hela huset i fara om marken sätter sig. Tänk också på att det finns en risk med att stå nere i ett schakt och jobba – det kan förekomma ras.