5 Tips för färdigt gräs i Göteborg - hur du får en riktigt grön gräsmatta

Få en gratis offert

Lär dig hemligheterna om hur man odlar friskare, tjockare och grönare gräs.

Färdigt gräs i Göteborg - den mest prisvärda gräsmattan i västsverige

Köp färdigt gräs i Göteborg från Gräs & Biocenter. Vi levererar med egen kranbil så du inte behöver krångla med tunga gräsrullar, och dessutom utbildar dig på plats så att du kan få till en riktigt grön gräsmatta.

Rullgräs i Göteborg – vattna på rätt sätt

Använd en timer och vattna i 30 minuter. Ta sedan en spade eller en kantskärare och öppna upp en kil i jorden för att se hur långt ner vattnet har trängt ini jorden. Om vattnet trängt ner 10-15 cm djupt så är det bra. Om det inte trängt tillräckligt kan du vattna lite till. När du vet hur länge du ska vattna använder du en timer eller en bevattningstimer så vet du vad du ska ställa in för varje gång.

Rullgräs i Göteborg - vattna på rätt sätt

Om du vattnar ofta och under korta perioder har gräsrötterna ingen anledning att växa djupt. Dessa grunda rötter når inte djupa jordnäringsämnen och kan inte heller suga upp tillräckligt med vatten på egen hand om du någon gång hoppar över en bevattning. Vattna i stället djupt nog för att tränga igenom jorden 10-15 cm. Gör vårt lilla test under några vattningar så får du en känsla av hur länge du behöver vattna för att vattnet ska tränga ner. Det beror helt på väderförhållandena och din jordtyp.

Tunga jordar bör vattnas mindre ofta och mindre kraftigt men under längre perioder. Sandjord kan å andra sidan hantera tung, snabb vattning men torka ut snabbare. Vid varmt, torrt väder kan du behöva vattna varannan till var tredje dag. Se bara till att följa de lokala bestämmelserna och kika gärna in på Jordbruksverket för mer info.

Angrip maskrosor och andra storbladiga ogräs vid milt väder

färdigt gräs i göteborg är inte immunt mot maskrosor

Du måste angripa ogräs när de växer. Det beror på att ogräsmedlet absorberas av ogräset genom bladen och sedan skickas genom resten av växten. När vädret är för svalt växer ogräset inte och ogräsmedlet absorberas inte och det blir inte lika effektivt. Om det däremot är för varmt kan ogräsmedlet stressa gräset. Produktanvisningarna ger dig det bästa temperaturområdet. Applicera ogräsmedel när regn inte förutses; regn kommer bara att skölja bort ogräsmedlet innan det kan göra någon nytta.

Klipp inte gräset för kort

Ställ gräsklipparens klipphöjd så att den passar den perfekta klipplängden för ditt gräs.

Klipp inte gräset för kort så sköter du om ditt nya rullgräs i Göteborg

Varje grässort har en optimal klipphöjd. Och du har det bättre på den övre delen av skalan. Här är några anledningar. Gräsbladet är gräsets livsmedelsfabrik. Korta blad kan inte generera lika mycket mat som långa blad. Långa blad skuggar och kyler också jorden. Det betyder att ogräsfrön är mindre benägna att gro, och du behöver inte vattna så ofta eftersom vatten inte kommer att avdunsta lika snabbt. Är du inte säker på vilken typ av gräs du har? Färdigt gräs eller rullgräs från Gräs & Biocenter rekommenderar vi att ha 5 cm längd på. Har du frågor om färdig gräsmatta eller s.k. rullgräs i Göteborg med omnejd, kontakta gärna oss om det. Du kan ta ett prov till ett trädgårdsbutik för hjälp.

Hoppa inte över höstens gödsling

Innan gräsmattan somnar på vintern bör du gödsla den väl. Även efter att gräset tycks gå vilande dricker rötterna näringsämnen och lagrar energi för nästa växtsäsong. Överraskande nog är det mycket viktigare att gödsla på hösten än på våren, när de flesta gör det. Precis som att vattna är detta en av de viktigaste tjänsterna du kan göra för din gräsmatta. Gräs & Biocenter har gödsel som är specialanpassat för gräsmattor.

Testa pH-värdet på din jord

Gräs som har ett pH-värde mellan 6 och 7,2 är idealiskt.

Jordanalys för PH-värde för färdigt gräs i Göteborg

Gräs växer bäst när det växer i "pH-lycklig zon". Om jorden är för sur eller för alkalisk, kommer gräset inte att trivas även om du gör allt annat rätt. Ta ett jordprov på ungefär en matsked ca fem cm ner i marken på tre olika platser i din trädgård. Skicka in proverna för testning. Vissa trädgårdsbutiker erbjuder tjänsten eller sök på Internet efter "jordanalys" för att hitta en plats att skicka den. Hushållningssällskapet erbjuder en sådan tjänst.

Du är ute efter ett pH mellan 6 och 7,2. Om den är för hög behandlar du gräsmattan med järnsulfat eller svavel. för lågt och du använder pelleterad kalksten. Vem som testar kommer att berätta vad och hur mycket du ska använda för att få rätt pH-värde. Att utföra behandlingen är lika enkelt som att gå runt på gården med en spridare.