Vid vilka tider på året kan man lägga färdig gräsmatta?

Få en gratis offert

Du kan anlägga en gräsmatta när som helst när det är frostfritt från tidig vår till sena hösten. Många anser att hösten är den bästa tiden för att rulla ut en ny gräsmatta. Luftfuktigheten är extra hög och gräset håller sig fuktigt längre, alltså behövs det inte så mycket vattning.

Samtidigt är det några olika saker att tänka på beroende på årstiden. Ring oss gärna även efter att ni fått er gräsmatta levererad om ni känner er osäkra!

Viktigt att tänka på är att vid läggningen skall gräset alltid genomvattnas om det inte regnar ordentligt. Gräsmattan ska vara fuktig hela tiden fram tills den rotat sig och får aldrig torka ur eller stå under vatten, vilket innebär gräsmattan kan behöva vatten allt från varje till var fjärde dag.

Om du ska lägga färdigt gräs på rulle på våren

Så fort en yta blir klar ska du påbörja bevattningen. Gräsmattan är törstig och det är viktigt att första omgången blir extra riklig. Vattningen måste skötas noggrant under hela etableringen.

Gräsmattan får självklart inte hamna under vatten, gör ett uppehåll om vatten blir stående eller om marken blir mjuk. Det är nästan omöjligt att vattna för mycket under vår och sommar. Det är viktigt att den nya gräsmattan aldrig torkar innan den har bildat nya rötter och rotat fast i jorden under.

Under hela det första året är gräsmattan nyetablerad och behöver underhållsvattnas vid torkperioder.

Att lägga färdigt rullgräs på sommaren kräver mycket vattning

Vid varmt väder, över 20 grader, ska rullgräset läggas omgående när gräsmattan anländer till tomten/ytan eftersom gräsmatta tar skada av värme.

Rötterna behöver fukt direkt efter läggning och hela perioden fram till dess gräset rotat sig. Gräsmattan ska vara ordentligt fuktig och får aldrig bli torr innan den har rotat sig, vilket tar cirka 2 veckor sommartid. När gräsmattan sitter fast i marken (ta tag i gräsmattan och lyft) kan du trappa ner vattningen och bara vattna vid behov.

Var extra uppmärksam på hörn och kanter som är känsligare för torka än övriga delar av gräsmattan, dessutom missar ofta bevattningssystemen eller vattenspridare dessa delar.

Man kan lägga gräs på rulle långt fram på hösten

Många anser att bästa tiden för att anlägga en ny gräsmatta med färdiggräs är under augusti till september, när luften är fuktigt och det är lagom varmt ute.

Vattning sker efter väderlek, även vid regn behövs bevattning om det inte regnat riktigt mycket. Gräsmattan måste vattnas varje dag fram till rotning.

Kom ihåg, vintern är också viktig för gräsets skick

Håll gräsmattan fri från löv under hösten/innan vintern kommer. Snö som innehåller salt eller grus får inte skottas upp på gräsmattan under vintern. En gräsmatta som inte har rotat sig innan vintern får man inte använda/gå på under vintern.

Året efter läggning av färdigt gräs är också en viktig period

Tänk på att gräsmattan under våren kan se trött och gul ut, det är normalt både för en gräsmatta som inte har rotat sig innan vintern och en gräsmatta som är nylagd hösten innan. Det kan ta till slutet av maj innan gräsmattan blir grön och frodig.

Gräsmattan ska vattnas under våren för att kunna fortsätta rotningsprocessen, speciellt om den inte hann rota sig ordentligt innan vintern. Vid en torr vår ska gräsmattan vattnas från att tjälen har gått ur marken fram tills gräsmattan har rotat sig.

Under våren, troligen i början av maj beroende på vädret, måste gräsmattan få näring via en gräsmattegödning. Kontakta oss så hjälper vi er med en gödning som passar!

Slutsats: Det går att lägga färdigt gräs under stora delar av året.

Man kan alltså anlägga en gräsmatta när som helst när det är frostfritt från tidig vår till sena hösten, men det är olika saker att ta extra hänsyn till beroende på säsong.

Ring oss gärna och fråga efter att ni fått er gräsmatta levererad om ni känner er osäkra!