6 steg till att ge nytt liv till en döende gräsmatta – eller köp färdigt gräs i Uddevalla

Få en gratis offert

Gräs & Biocenter är experter på härliga gröna gräsmattor. Vi ger våra bästa tips på hur du kan ta hand om din gräsmatta och behålla den grön, fräsch och livskraftig. Det snabbaste sättet till en perfekt gräsmatta är förstås att skaffa en ny färdig gräsmatta, så kallat rullgräs. Vi erbjuder färdigt gräs i Uddevalla och övriga Västsverige, så kallat rullgräs, av bästa kvalitet. Kontakta oss för gratis offert eller frågor.

Har du en elak gräsmatta? Inga problem! Med lite forskning och ansträngning kan du enkelt återställa din gräsmatta till frodig skönhet. Följ bara dessa steg för att återuppliva din döda eller döende gräsmatta.

Steg 1: Förstå problemet med din gräsmatta

Det allra första steget är att identifiera problemområdena. Är problemet orsakat av skadedjur, miljön eller jordkvaliteten?

Skadedjur: Skadedjur kan förstöra även de mest välskötta gräsmattorna. Var uppmärksam på bruna fläckar, bitmärken på gräs, döda gräspartier, vissnande gräsblad, hål i jorden eller ovanligt tunna rötter.

Undersök färdigt gräs för att kunna besluta om du ska köpa nytt rullgräs eller bekämpa problemen

Du kan göra följande tester på gräsmattan:

Visuellt test: Vissa insekter flyger iväg när du går över platsen. Vissa bor under jorden, och du behöver ytterligare test för dem.

Gräv-test: Gräv ett litet hål tillräckligt djupt för att se rötterna och lägg den på ett papper. Det vita papprets kontrast gör att du enkelt kan se ”problem” som lever i jorden.

Blöt-test: Blanda 4 matskedar diskmedel i en hink med vatten. Häll blandningen på en ca 50x50 cm stor yta inom problemområdet och vänta en kvart. Eventuella skadedjur kommer då krypa upp till ytan.

Tänkt på att det kan finnas andra problem som övervattning eller uttorkning, överdriven skugga eller för mycket solljus. Vissa möjliga klimatförhållanden, som överdriven värme, kyla eller torka, kan få din gräsmatta att gå i vila.

Steg 2: Förbered din gräsmatta eller köp nytt färdigt gräs

Som en tumregel är det bästa alternativet att lägga nytt rullgräs eller att så gräsfrön om hälften eller mer av den skadade gräsmattan är ogräs eller dött gräs. Gräs och Biocenter levererar färdigt gräs eller rullgräs i bra kvalitet med egen kranbil. Ett snabbt och prisvärt sätt att få färdigt gräs i Uddevalla och hela Västra Götaland och närliggande platser.

Köp nytt rullgräs i uddevalla. Det snabbaste sättet att få en ny fin gräsmatta.

Det är inte det allra billigaste alternativet men ger dig omedelbart en perfekt gräsmatta som du har glädje av länge, med lite omvårdnad förstås. Alternativet är att så nytt gräs som täcker problematiska fläckar och kan så småningom, med lite kärleksfull behandling, göra gräsmattan grönare och finare. Du får en tätare gräsmatta som förhindrar ogräs och jorderosion.

Om du väljer att så nytt gräs behöver du dock hålla koll på dess uppväxt lite mer eftersom den under växtperioden är sårbar för erosion, ogräs, sjukdomar och insekter. Vilket gräsfrö du väljer bestämmer också vilken planteringsmetod du behöver.

Steg 3: Regelbunden omvårdnad av ditt gräsmatta

Omvårdnad innebär två saker:

  • Avlägsnande av ogräs
  • Luftning av det övre jordskiktet

Ogräs tävlar med gräs om jord, sol, näringsämnen och vatten. I själva verket är ogräs mer motståndskraftiga och starkare än gräs. Att ta bort dem får din gräsmatta att se bättre och friskare ut.

Vattna rullgräs i Uddevalla mycket men sällan för att den ska få starka djupa rötter

Därefter lufta din gräsmatta genom att sticka små hål i din gräsmatta för att tillåta rätt luftflöde, vatten och näringsämnen att nå ner till rötterna. Luftning bryter upp den torra jordskorpan och främjar djupare gräsrötter och snabbare tillväxt av gräs.

Även om du inte behöver lufta en gräsmatta eller sådd gräsmatta i upp till ett år, rekommenderas efterluftning när du lägger till gräsfrön, gödningsmedel och kompost.

Steg 4: Gödsla

Gödsel gör din gräsmatta grön, frisk och motståndskraftig mot ogynnsamma miljöförhållanden.

Utöver det främjar gödselmedel rot- och bladtillväxt och hjälper till att återhämta gräsmattan från skadedjursskador. Gödsel tillför också nödvändiga näringsämnen till gräsmattan som den kanske inte får på naturlig väg från jorden.

När du köper gödsel, se till att du letar efter produkter med hög kalium- och kvävehalt och låg fosforhalt. Gräs & Biocenter säljer högkvalitativt gödsel för gräsmattor. Klicka här för att beställa gödsel.

Gödlsa din färdiga gräsmatta i Uddevalla när gräset växer och inte är i vila.

När ska man gödsla sin gräsmatta?

  • Om du nyligen sått eller lagt ny färdig gräsmatta bör du vänta i 30-60 dagar innan du gödslar den.
  • Gödsla bara det aktivt växande gräset. Gödsla inte vid torka eller under vintersäsongen när ditt gräs är vilande.
  • Gödsla inte gräset på din gräsmatta om du vet att det ska regna det närmaste dygnet.

Tänk på att du läser och följer anvisningarna på produkten du köper när du gödslar. Du måste applicera gödsel ordentligt för att ge maximal täckning och bästa resultat.

Steg 5: Vattna ordentligt

Vattna rullgräs i Uddevalla på rätt sätt.

Ställ in ditt bevattningssystem ordentligt och se till att varje allt gräs får tillräcklig mängd vatten.

Vattna mycket och sällan, så växer gräsmattan djupare rötter som gör den mer motståndskraftig mot miljöfaktorer och väderförhållanden.

Du kan prata med en erfaren och specialiserad bevattningsspecialist som kan kontrollera ditt nuvarande system. Baserat på analysen kan de rekommendera nödvändiga förändringar för att optimera vattentäckningen och effektiviteten.

Steg 6: Klipp gräsmattan på rätt sätt

Klipp aldrig ditt gräs för kort. Varje gräsart är unik och du vill klippa den till rätt längd. Men längre gräs betyder djupare rötter och djupare rötter betyder starkare gräs. Gräsblad som är ca fem centimeter är generellt en bra längd. Då skuggar gräsbladen jordytan och motverkar uttorkning. Lycka till med din gräsmatta!

Köp färdigt gräs i Uddevalla med omnejd

Om du snabbt vill ha en livskraftig och vacker färdig gräsmatta, kontakta oss på Gräs & Biocenter för en kostnadsfri offert på rullgräs, det smidigaste och snabbaste sättet att få en vacker gräsmatta.