GBC Logo

Gräs & Biocenter är experter på härliga gröna gräsmattor. Vi ger våra bästa tips på hur du kan ta hand om din gräsmatta och behålla den grön, fräsch och livskraftig. Det snabbaste sättet till en perfekt gräsmatta är förstås att skaffa en ny färdig gräsmatta, så kallat rullgräs. Vi erbjuder färdigt gräs i Uddevalla och övriga Västsverige, så kallat rullgräs, av bästa kvalitet. Kontakta oss för gratis offert eller frågor.

Har du en elak gräsmatta? Inga problem! Med lite forskning och ansträngning kan du enkelt återställa din gräsmatta till frodig skönhet. Följ bara dessa steg för att återuppliva din döda eller döende gräsmatta.

Steg 1: Förstå problemet med din gräsmatta

Det allra första steget är att identifiera problemområdena. Är problemet orsakat av skadedjur, miljön eller jordkvaliteten?

Skadedjur: Skadedjur kan förstöra även de mest välskötta gräsmattorna. Var uppmärksam på bruna fläckar, bitmärken på gräs, döda gräspartier, vissnande gräsblad, hål i jorden eller ovanligt tunna rötter.

Undersök färdigt gräs för att kunna besluta om du ska köpa nytt rullgräs eller bekämpa problemen

Du kan göra följande tester på gräsmattan:

Visuellt test: Vissa insekter flyger iväg när du går över platsen. Vissa bor under jorden, och du behöver ytterligare test för dem.

Gräv-test: Gräv ett litet hål tillräckligt djupt för att se rötterna och lägg den på ett papper. Det vita papprets kontrast gör att du enkelt kan se ”problem” som lever i jorden.

Blöt-test: Blanda 4 matskedar diskmedel i en hink med vatten. Häll blandningen på en ca 50x50 cm stor yta inom problemområdet och vänta en kvart. Eventuella skadedjur kommer då krypa upp till ytan.

Tänkt på att det kan finnas andra problem som övervattning eller uttorkning, överdriven skugga eller för mycket solljus. Vissa möjliga klimatförhållanden, som överdriven värme, kyla eller torka, kan få din gräsmatta att gå i vila.

Steg 2: Förbered din gräsmatta eller köp nytt färdigt gräs

Som en tumregel är det bästa alternativet att lägga nytt rullgräs eller att så gräsfrön om hälften eller mer av den skadade gräsmattan är ogräs eller dött gräs. Gräs och Biocenter levererar färdigt gräs eller rullgräs i bra kvalitet med egen kranbil. Ett snabbt och prisvärt sätt att få färdigt gräs i Uddevalla och hela Västra Götaland och närliggande platser.

Köp nytt rullgräs i uddevalla. Det snabbaste sättet att få en ny fin gräsmatta.

Det är inte det allra billigaste alternativet men ger dig omedelbart en perfekt gräsmatta som du har glädje av länge, med lite omvårdnad förstås. Alternativet är att så nytt gräs som täcker problematiska fläckar och kan så småningom, med lite kärleksfull behandling, göra gräsmattan grönare och finare. Du får en tätare gräsmatta som förhindrar ogräs och jorderosion.

Om du väljer att så nytt gräs behöver du dock hålla koll på dess uppväxt lite mer eftersom den under växtperioden är sårbar för erosion, ogräs, sjukdomar och insekter. Vilket gräsfrö du väljer bestämmer också vilken planteringsmetod du behöver.

Steg 3: Regelbunden omvårdnad av ditt gräsmatta

Omvårdnad innebär två saker:

Ogräs tävlar med gräs om jord, sol, näringsämnen och vatten. I själva verket är ogräs mer motståndskraftiga och starkare än gräs. Att ta bort dem får din gräsmatta att se bättre och friskare ut.

Vattna rullgräs i Uddevalla mycket men sällan för att den ska få starka djupa rötter

Därefter lufta din gräsmatta genom att sticka små hål i din gräsmatta för att tillåta rätt luftflöde, vatten och näringsämnen att nå ner till rötterna. Luftning bryter upp den torra jordskorpan och främjar djupare gräsrötter och snabbare tillväxt av gräs.

Även om du inte behöver lufta en gräsmatta eller sådd gräsmatta i upp till ett år, rekommenderas efterluftning när du lägger till gräsfrön, gödningsmedel och kompost.

Steg 4: Gödsla

Gödsel gör din gräsmatta grön, frisk och motståndskraftig mot ogynnsamma miljöförhållanden.

Utöver det främjar gödselmedel rot- och bladtillväxt och hjälper till att återhämta gräsmattan från skadedjursskador. Gödsel tillför också nödvändiga näringsämnen till gräsmattan som den kanske inte får på naturlig väg från jorden.

När du köper gödsel, se till att du letar efter produkter med hög kalium- och kvävehalt och låg fosforhalt. Gräs & Biocenter säljer högkvalitativt gödsel för gräsmattor. Klicka här för att beställa gödsel.

Gödlsa din färdiga gräsmatta i Uddevalla när gräset växer och inte är i vila.

När ska man gödsla sin gräsmatta?

Tänk på att du läser och följer anvisningarna på produkten du köper när du gödslar. Du måste applicera gödsel ordentligt för att ge maximal täckning och bästa resultat.

Steg 5: Vattna ordentligt

Vattna rullgräs i Uddevalla på rätt sätt.

Ställ in ditt bevattningssystem ordentligt och se till att varje allt gräs får tillräcklig mängd vatten.

Vattna mycket och sällan, så växer gräsmattan djupare rötter som gör den mer motståndskraftig mot miljöfaktorer och väderförhållanden.

Du kan prata med en erfaren och specialiserad bevattningsspecialist som kan kontrollera ditt nuvarande system. Baserat på analysen kan de rekommendera nödvändiga förändringar för att optimera vattentäckningen och effektiviteten.

Steg 6: Klipp gräsmattan på rätt sätt

Klipp aldrig ditt gräs för kort. Varje gräsart är unik och du vill klippa den till rätt längd. Men längre gräs betyder djupare rötter och djupare rötter betyder starkare gräs. Gräsblad som är ca fem centimeter är generellt en bra längd. Då skuggar gräsbladen jordytan och motverkar uttorkning. Lycka till med din gräsmatta!

Köp färdigt gräs i Uddevalla med omnejd

Om du snabbt vill ha en livskraftig och vacker färdig gräsmatta, kontakta oss på Gräs & Biocenter för en kostnadsfri offert på rullgräs, det smidigaste och snabbaste sättet att få en vacker gräsmatta.

Gräs och Biocenter levererar färdigt gräs i Varberg och hela Västra Götaland. I den här artikeln ger vi massor av bra tips på hur du kan sköta om din färdiga gräsmatta alla årstider. Hur sköter du bäst ditt nya rullgräs på våren, sommaren och hösten? Läs vidare så berättar vi.

Rullgräs i Varberg – det snabbaste sättet att få en fin färdig gräsmatta

Det snabbaste sättet att få en snygg gräsmatta är att beställa rullgräs. Gräs och Biocenter går ett steg längre genom att leverera med egen kranbil, för att kunna lämna gräset på en plats som passar dig, samtidigt som vi utbildar och ger tips på plats.

Färdig gräsmatta – vad du behöver veta

Från gräsklippning, luftning och vattning till gödning och gräsmattans årstider, den här gräsguiden täcker allt. Efter att ha läst den här guiden kommer du att vara mer än kvalificerad att underhålla och upprätthålla din nya färdiga gräsmatta.

Att underhålla en ny gräsmatta på rätt sätt är avgörande för att den ska förbli grön och välmående. Bara några minuter varje dag gör susen. En ny gräsmatta behöver mycket kärlek men viktigast av allt vatten – låt aldrig marken torka ut.

Försök att undvika alltför mycket trafik på din nya färdiga gräsmatta, åtminstone tills den har rotat sig helt - vilket innebär att du inte kan dra tillbaka den nya gräsmattan.

Klipp bara din nya gräsmatta när rötterna har växt ner i marken ordentligt (ca 6 – 8 veckor) och se till att du inte klipper för kort.

Från vattning till klippning, gödsling och ogräsbekämpning, det finns mycket att tänka på när du underhåller din nya eller befintliga gräsmatta.

Vattna ditt nya rullgräs

Färdigt gräs i Varberg får många soltimmar och behöver mycket vatten för att hålla sig grön och fin. Den  bästa tiden att vattna din färdiga gräsmatta är tidigt på morgonen innan det blir för varmt.

vattna rullgräs i Varberg

Då kommer det mesta av vattnet ner till rötterna och gräsbladen hinner torka under dagen, vilket minskar risken för olika grässjukdomar.

Regeln att komma ihåg är att vattna sällan och ordentligt – inte ofta och lite. Om du vattnar ofta och lite kommer gräsrötterna inte att leta sig djupt ner i jorden, vilket är viktigt att de gör för att den ska klara varma och torra perioder, eller perioder då du kanske inte har möjlighet att vattna lika regelbundet.

Bevattna din färdiga gräsmatta när det råder vattenbegränsningar

Vattenrestriktioner kan vara en återkommande börda för gräsmästare som dig. Något som man behöver vara mer beredd på ju varmare och torrare klimat vi kan få.

Samla vatten till färdigt gräs i Varberg

Ett bra sätt att förbereda sig för torra veckor är att samla regnvatten i tunnor. Ställ tunnan så att vatten från stuprören samlas upp och inte rinner ner i backen. Ett par tunnor kan samla hundratals liter vatten på någon dag när det regnar (beroende på hur stort tak som hängrännorna samlar vatten från förstås).

Sedan kan du köpa en pump som du kopplar till vattentunnan för att använda det vattnet till bevattning. Ett riktigt smart sätt att tillvarata regnvatten utan att påverka grundvattennivåerna vilka kan vara känsliga under torra perioder.

Hur du klipper din färdiga gräsmatta

Rätt gräshöjd är viktig för alla typer av gräsmattor, och kanske särskilt för nylagt rullgräs i Varberg och andra platser med många soltimmar, där gräset inte hunnit rota sig ordentligt.

Normal veckoklippning är en bra tumregel, men det kan skilja sig lite mellan olika gräsarter. Du får känna dig fram och se hur gräsmattan reagerar.

Vissa gräsmattor växer långsammare och kan behöva klippas bara en gång var 10:e dag eller kanske till och med varannan vecka.

Generellt, när du klipper din gräsmatta, klipp inte av mer än en tredjedel av gräsbladet.

Gödsla ditt nya rullgräs

rullgräs i varberg behöver gödsel

Din gräsmatta lever och den behöver näring, precis som du. Så om du vill ha en hälsosam och vacker gräsmatta behöver den regelbunden gödsling. Det hjälper att hålla rullgräset friskt och grönt.

Olika gräsvarianter och jordmån behöver olika mycket gödsel, men tumregeln är att gödsla varje vår, sommar och höst.

Gräs och Biocenter säljer ett gödsel som är anpassat för rullgräs och vi levererar direkt hem till dig i Varberg och hela området runt Västra Götaland.

Färdigt gräs i Varberg på sommaren

Sommaren är en av de bästa tiderna på året för att verkligen njuta av sin härliga, gröna gräsmatta.

Det är dock också den varmaste tiden på året när gräsmattan får utstå påfrestningar från värme, vind och torrhet.

Färdig gräsmatta i Varberg på sommaren

Även om vi inte kan kontrollera vädret kan vi kontrollera hur vi sköter om och förbereder vår gräsmatta för att överleva tuffa förhållanden som de soliga somrarna i Varberg kan medföra.

Med lite smart förberedelse kan din gräsmatta klara sig galant.

Gödsling, vattning, ogräsrensning och klippning är alla delar av processen för att  förbereda din gräsmatta för sommaren.

Sköt om din färdiga gräsmatta på hösten

Hösten är den bästa tiden på året för att ge din gräsmatta lite kärlek innan det kalla vädret kommer. Varför det? Eftersom marktemperaturen fortfarande är tillräckligt varm för att stimulera gräsväxt.

Efter en lång varm sommar innebär höstvård av din gräsmatta främst av att återställa den till god hälsa för de kallare månaderna då gräset går i viloläge.

Med flitig vård av gräsmattor på hösten kan du förbereda din gräsmatta för de kallare månaderna som kommer.

lufta ditt rullgräs på hösten

Det kan vara läge att lufta gräsmattan vid behov. Det kan du behöva om marken känns hård och kompakt, för att syre och vatten ska kunna tränga ner i marken lättare, vilket gör gräset starkare och tåligare – redo för ett nytt år efter vintern. Lufta kan du göra på olika sätt, men principen är att sticka hål i gräsmattan så att du luckrar upp marken lite. Googla efter speciella verktyg för luftning av gräsmatta.

Våren och ditt nya färdiga gräs

På våren är följande moment en bra förberedelse för din gräsmatta:

Vanliga moment för vårskötsel är:

Det som är lite speciellt med våren är att du kan kratta gräsmattan från grenar och löv som samlats. På den under höst/vinter. 

Beställ färdigt gräs i Varberg

Gräs och Biocenter levererar färdigt gräs och rullgräs med egen kranbil i Varberg, och andra platser i Västra Götaland. Vi ger tips och utbildar för att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för dig att få en snygg gräsmatta. Kontakta oss för en kostnadsfri offert.

En mjuk, grön gräsmatta är en underbar sak, och den behöver inte vara utom räckhåll. Rullgräs är förstås det snabbaste sättet. Här är annars några strategier för behandling av gräsmattor och råd för att skapa fantastiskt gräs.

Förhindra ogräs innan det kommer upp

Förhindra att ogräs får rotfäste redan innan de groddar genom att använda ett godkänt bekämpningsmedel eller ogräsmedel. Ett bra ogräsmedel skyddar mot ogräs och även digitaria sanguinalis. Det gör detta genom att stoppa ogräsets frön från att gro i din gräsmatta. Använd medel som verkar proaktivt, redan tidigt på våren.

Viktigt att tänkta på när det gäller bekämpningsmedel

När du använder kemikalier för gräsmattor ska du alltid följa anvisningarna på paketet angående rätt kläder, skyddsutrustning, applikationsförfaranden och säkerhetsåtgärder.

Hur man blir av med maskrosor

Bredbladiga ogräs, som maskrosor, är stora ogräs som är omedelbart uppenbara i din gräsmatta. De ljusgula blommorna på maskrosor och andra bredbladiga ogräs är alla ganska synliga på gräsmattan. Korniga ogräsbekämpningsprodukter som du kan strö på gräsmattan är bra. Om det bara finns några enstaka synliga ogräs kan du ta bort dem för hand.

Tips om när du ska strö torra ogräsmedel

Vänta tills det är ordentlig morgondagg för att applicera torra ströbara ogräsbekämpningsprodukter. Ströet behöver fukt för att hålla fast vid ogräsblad och en daggig morgon är perfekt för det.

Klipp gräset högt och ofta

Att klippa din gräsmatta för kort kan verka som en tidsbesparare, men det kan skada ditt gräs och hjälpa ogräs att få fäste. Om du håller gräsmattan lite högre, kommer det att resultera i en friskare gräsmatta. En tumregel är att aldrig klippa av mer än en tredjedel av grässtrået.

Håll knivbladen i gräsklipparen skarpa

Ett slött blad river gräset, vilket resulterar i en trasig kant som gör att den totala gräsmattan ser gråbrun ut. Slipa eller byt ut knivarna i gräsklipparen när de visar tecken på slitage eller åtminstone en gång under klippsäsongen.

Bra att veta om gräsklippning

Gräsmattans storlek och hur ofta du klipper avgör hur ofta du ska slipa eller byta ut knivarna. Titta på ett grässtrå efter klippning. Om det strimlas eller slits är det dags att slipa.

Vattna gräsmattan på morgonen

Den bästa tiden att vattna din gräsmatta är tidigt på morgonen eftersom solen torkar ut gräset. Nattvattning däremot kan resultera i långvarig fukt på gräsbladen, vilket kan öppna dörren för vissa sjukdomar. Det är bättre att vattna lite mer sällan men under men att göra det ordentligt varje gång. Att bara väta ner gräset lite räcker inte; du måste vattna ordentligt så att vattnet kan tränga flera centimeter ner i jorden under gräset.

Tips för att veta att du vattnat tillräckligt

Vattnar du tillräckligt? Kör burktestet. Ställ en tom burk bredvid din sprinkler. När det är dryg centimeter vatten i burken är det dags att stänga av sprinklern.

Gödsla din gräsmatta

Vad tycker din gräsmatta om? Kväve är det viktigaste näringsämnet i ett gräsgödselmedel. Leta efter en blandning av gödsel med både snabb och långsam frisättning som snabbt grönar upp din gräsmatta och samtidigt matar den över tiden.

Tips om mängd och tidpunkt för gödsling av gräs

Mer gödsel är inte alltid bättre. Om du lägger för mycket kväve på din gräsmatta, bränner du den. Gödsla gärna vid regn för att inte riskera att bränna gräset. Läs etiketten och följ anvisningarna.

Träna din hund

Om du har en hund som vistas i din trädgård, kommer det att synas på din gräsmatta. Stora gula och döda fläckar i din gräsmatta kan framträda. Kvävet i hundens urin är orsaken till detta. Lär din hund att bara använda bara en plats i trädgården. Gör t.ex. en yta täckt med grus där din hund kan göra sitt, utan att gräsmattan tar stryk.

Det finns träningsmattor som man kan använda för att lära sin hund var den ska kissa. Här kan du hitta lite tips och råd om detta.

Strö nya gräsfrön på glesväxta gräsmattor

Om din gräsmatta är lite tunn på vissa områden kan du strö på nya gräsfrön där för att få den frodig igen. Hösten är den perfekta tiden för att så säsongsgräs.

Se upp för ogräsmedel vid nysådd

Se till att inte använda bekämpningsmedel som kan skada eller döda gräsfröna; det kommer att hindra nytt gräs från att växa.

Vi är verksamma i hela Västsverige, från Falkenberg i söder till Karlstad i norr och från Göteborg i väst till Jönköping i öst.

Vi har också många uppdrag  i Varberg, Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Falköping, Skövde, Ulricehamn, Kinna och Skene m.fl.

Gräs & Biocenter i Borås

Färdig gräsmatta på rulle i hela Västsverige. Proffs på trädgårdsarbeten som plattsättning och dräneringar. Markanläggning med gödsel och matjord. 
GRATIS OFFERT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram