Enkla sätt att sköta gräsmattan på sommaren så att den håller sig fin.

Få en gratis offert

Om du har mossa på gräsmattan och vill bli av med den, läs våra tips här.

Hur du blir av med mossa på din gräsmatta

Som du väl vet är varma, torra dagar bara en oundviklig del av sommaren och med klimatförändringarna kan de bli allt fler. Många gräsmattor får utstå torka och hetta på sommaren. Men ibland ser du en eller två i grannskapet som ser gröna och jättefina ut. Ett snabbt sätt att lyckas är rullgräs. Vi erbjuder bra rullgräs i Varberg och andra platser i runt Västra Götaland. Du kan också få din gräsmatta att se lika bra ut om du gör fyra saker:

1. Gödsla regelbundet

Inom 6-8 veckor efter utfodring har mikrober i jorden bearbetat de flesta näringsämnen som din gräsmatta kan absorbera. Du måste fylla på dessa näringsämnen med gödsel. En välgödslad gräsmatta växer sig tjock, tränger ut ogräs och svalkar jorden, vilket förstås hjälper den att hantera värmen. Om du gödslar din gräsmatta med anpassat gödsel för gräsmattor behöver du inte oroa dig för temperaturen. Men om din gräsmatta har gått i vila, vänta med gödsling tills regnet kommer och ”väcker” gräset igen.

Rullgräs i Verberg som gödslas regelbundet.

2. Låt gräset växa lite högre

Om du klipper ditt gräs kort gör du det svårt för gräsmattan att hålla sig stark. Längre gräs ger längre rötter som kan nå ner i marken för att kunna absorbera fukt även på heta, torra dagar. Ställ in din gräsklippare på en av de högsta inställningarna. Du kommer att bli förvånad över vilken skillnad detta enkla steg kan göra.

3. Vattna gräsmattan

Om ditt gräs har klippts ned hela säsongen måste du vattna oftare. Men även lite längre gräs behöver fukt. Så om du väljer att vattna under en torr period, välj att vattna mycket och sällan, istället för lite och ofta. Vattnar du ofta och lite växer gräset kortare rötter eftersom den anpassar sig och förväntar att det ofta kommer vatten. Det i sin tur gör att gräset blir sämre på att klara av perioder med värme och mindre vatten.

Ca 25-30 mm vatten i veckan fungerar som en bra tumregel för att hålla gräsmattan grön under den varma sommaren. Var noga med att vattna så tidigt som möjligt på morgonen, mellan 06:00 och 10:00, så att vattnet kan sjunka ner i marken och inte bara avdunsta i solen.

Gräsmatta i Varberg som vattnas ordentligt men inte så ofta.

4. Så nytt och fixa kala fläckar

Äldre gräsmattor kan ha gräsvarianter som bara inte klarar av värmen. Gräset kan växa i klasar eller ha tjocka, fula blad. En varm sommar kan också lämna kala fläckar och tunna områden runt gräsmattan. Här kan du läsa om hur du fixar kala fläckar på din gräsmatta. Nya gräsvarianter har utvecklats för att klara brännande värme och ändå se bra ut. Den bästa tiden att så eller lägga ut rullgräs är på hösten eller tidigt på våren när förhållandena är optimala för grästillväxt.

Rullgräs Varberg

Bor du i Varberg, eller i området kring Västra Götaland kan vi leverera rullgräs direkt till din tomt. Vi har egen lastbil med kran och kan även hjälpa med en del markarbeten vid behov. Vårt rullgräs har redan vuxit sig starkt och ger ett snabbt och snyggt resultat. Ring gärna oss och fråga om råd.

Rullgräs är dessutom ett bra alternativ som sedumtak eller torvtak.