Färdigt gräs i Varberg – hur du sköter gräsmattan olika årstider

Få en gratis offert

Gräs och Biocenter levererar färdigt gräs i Varberg och hela Västra Götaland. I den här artikeln ger vi massor av bra tips på hur du kan sköta om din färdiga gräsmatta alla årstider. Hur sköter du bäst ditt nya rullgräs på våren, sommaren och hösten? Läs vidare så berättar vi.

Rullgräs i Varberg – det snabbaste sättet att få en fin färdig gräsmatta

Det snabbaste sättet att få en snygg gräsmatta är att beställa rullgräs. Gräs och Biocenter går ett steg längre genom att leverera med egen kranbil, för att kunna lämna gräset på en plats som passar dig, samtidigt som vi utbildar och ger tips på plats.

Färdig gräsmatta – vad du behöver veta

Från gräsklippning, luftning och vattning till gödning och gräsmattans årstider, den här gräsguiden täcker allt. Efter att ha läst den här guiden kommer du att vara mer än kvalificerad att underhålla och upprätthålla din nya färdiga gräsmatta.

Att underhålla en ny gräsmatta på rätt sätt är avgörande för att den ska förbli grön och välmående. Bara några minuter varje dag gör susen. En ny gräsmatta behöver mycket kärlek men viktigast av allt vatten – låt aldrig marken torka ut.

Försök att undvika alltför mycket trafik på din nya färdiga gräsmatta, åtminstone tills den har rotat sig helt - vilket innebär att du inte kan dra tillbaka den nya gräsmattan.

Klipp bara din nya gräsmatta när rötterna har växt ner i marken ordentligt (ca 6 – 8 veckor) och se till att du inte klipper för kort.

Från vattning till klippning, gödsling och ogräsbekämpning, det finns mycket att tänka på när du underhåller din nya eller befintliga gräsmatta.

Vattna ditt nya rullgräs

Färdigt gräs i Varberg får många soltimmar och behöver mycket vatten för att hålla sig grön och fin. Den  bästa tiden att vattna din färdiga gräsmatta är tidigt på morgonen innan det blir för varmt.

vattna rullgräs i Varberg

Då kommer det mesta av vattnet ner till rötterna och gräsbladen hinner torka under dagen, vilket minskar risken för olika grässjukdomar.

Regeln att komma ihåg är att vattna sällan och ordentligt – inte ofta och lite. Om du vattnar ofta och lite kommer gräsrötterna inte att leta sig djupt ner i jorden, vilket är viktigt att de gör för att den ska klara varma och torra perioder, eller perioder då du kanske inte har möjlighet att vattna lika regelbundet.

Bevattna din färdiga gräsmatta när det råder vattenbegränsningar

Vattenrestriktioner kan vara en återkommande börda för gräsmästare som dig. Något som man behöver vara mer beredd på ju varmare och torrare klimat vi kan få.

Samla vatten till färdigt gräs i Varberg

Ett bra sätt att förbereda sig för torra veckor är att samla regnvatten i tunnor. Ställ tunnan så att vatten från stuprören samlas upp och inte rinner ner i backen. Ett par tunnor kan samla hundratals liter vatten på någon dag när det regnar (beroende på hur stort tak som hängrännorna samlar vatten från förstås).

Sedan kan du köpa en pump som du kopplar till vattentunnan för att använda det vattnet till bevattning. Ett riktigt smart sätt att tillvarata regnvatten utan att påverka grundvattennivåerna vilka kan vara känsliga under torra perioder.

Hur du klipper din färdiga gräsmatta

Rätt gräshöjd är viktig för alla typer av gräsmattor, och kanske särskilt för nylagt rullgräs i Varberg och andra platser med många soltimmar, där gräset inte hunnit rota sig ordentligt.

Normal veckoklippning är en bra tumregel, men det kan skilja sig lite mellan olika gräsarter. Du får känna dig fram och se hur gräsmattan reagerar.

Vissa gräsmattor växer långsammare och kan behöva klippas bara en gång var 10:e dag eller kanske till och med varannan vecka.

Generellt, när du klipper din gräsmatta, klipp inte av mer än en tredjedel av gräsbladet.

Gödsla ditt nya rullgräs

rullgräs i varberg behöver gödsel

Din gräsmatta lever och den behöver näring, precis som du. Så om du vill ha en hälsosam och vacker gräsmatta behöver den regelbunden gödsling. Det hjälper att hålla rullgräset friskt och grönt.

Olika gräsvarianter och jordmån behöver olika mycket gödsel, men tumregeln är att gödsla varje vår, sommar och höst.

Gräs och Biocenter säljer ett gödsel som är anpassat för rullgräs och vi levererar direkt hem till dig i Varberg och hela området runt Västra Götaland.

Färdigt gräs i Varberg på sommaren

Sommaren är en av de bästa tiderna på året för att verkligen njuta av sin härliga, gröna gräsmatta.

Det är dock också den varmaste tiden på året när gräsmattan får utstå påfrestningar från värme, vind och torrhet.

Färdig gräsmatta i Varberg på sommaren

Även om vi inte kan kontrollera vädret kan vi kontrollera hur vi sköter om och förbereder vår gräsmatta för att överleva tuffa förhållanden som de soliga somrarna i Varberg kan medföra.

Med lite smart förberedelse kan din gräsmatta klara sig galant.

Gödsling, vattning, ogräsrensning och klippning är alla delar av processen för att  förbereda din gräsmatta för sommaren.

Sköt om din färdiga gräsmatta på hösten

Hösten är den bästa tiden på året för att ge din gräsmatta lite kärlek innan det kalla vädret kommer. Varför det? Eftersom marktemperaturen fortfarande är tillräckligt varm för att stimulera gräsväxt.

Efter en lång varm sommar innebär höstvård av din gräsmatta främst av att återställa den till god hälsa för de kallare månaderna då gräset går i viloläge.

Med flitig vård av gräsmattor på hösten kan du förbereda din gräsmatta för de kallare månaderna som kommer.

lufta ditt rullgräs på hösten

Det kan vara läge att lufta gräsmattan vid behov. Det kan du behöva om marken känns hård och kompakt, för att syre och vatten ska kunna tränga ner i marken lättare, vilket gör gräset starkare och tåligare – redo för ett nytt år efter vintern. Lufta kan du göra på olika sätt, men principen är att sticka hål i gräsmattan så att du luckrar upp marken lite. Googla efter speciella verktyg för luftning av gräsmatta.

Våren och ditt nya färdiga gräs

På våren är följande moment en bra förberedelse för din gräsmatta:

Vanliga moment för vårskötsel är:

  • Krattning
  • Luftande
  • Vattning
  • Gödning
  • Ogräsbekämpning
  • Klippning

Det som är lite speciellt med våren är att du kan kratta gräsmattan från grenar och löv som samlats. På den under höst/vinter. 

Beställ färdigt gräs i Varberg

Gräs och Biocenter levererar färdigt gräs och rullgräs med egen kranbil i Varberg, och andra platser i Västra Götaland. Vi ger tips och utbildar för att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för dig att få en snygg gräsmatta. Kontakta oss för en kostnadsfri offert.