Så lägger du en färdig gräsmatta – Våra bästa tips!

Få en gratis offert

Om du ska lägga färdigt gräs på rulle så är det två saker som sticker ut extra: För det första förbered jorden noggrant, för det andra vattna extra rikligt efter läggning av gräset. Det är också bra att låta bli att gå på gräset under de första veckorna.

Här kommer lite mer tips där vi försöker förklara varför man gör på ett visst sätt.

Förbered marken innan du rullar ut gräset

Förbered underlaget. Jordlagret ska vara 15–20 centimeter fri från rötter, stenar och jorddjupet bör arbetas igenom med spade eller jordfräs. När du har bearbetat jorden ska du kratta ordentligt, platta till jorden, kratta och platta till igen. Du kan förstås använda en vält också, helst en gallervält. Det viktiga är att ytan blir jämn.

Grovplanering av ytan görs med matjord. Gräs trivs bäst på sandig jord. Har du lerjord hemma är det därför bra att blanda ner sand. Ytan måste vara fast och stadig när man ska rulla ut gräset. Toppa gärna ytan med några centimetrar sand högst upp, då det blir lättare att jämna till eventuella håligheter i underlaget.

Vid omläggning av befintlig gräsmatta skalar man av gräsytan som ligger och så fyller man på med ca 5-10 cm matjord och jämnar till ytan.

Gör klart underlaget i god tid före gräsleveransen då hinner marken sätta sig ordentligt. Fukta upp underlaget några dagar innan läggning, för att underlaget ska sätta sig. Tänk på att de ojämnheter som finns före gräset rullas ut även är kvar när gräset är på plats.

Nu är det dags att lägga ut ditt färdiga gräs på rulle

Färdigt gräs på rulle är färskvara. Det måste rullas ut omgående efter leverans annars kan det hända att gräsrötterna dör eller att gräset ”bränner”.

Luckra ytan med en kratta strax innan du rullar ut gräset. Börja lägga ut mattan vid den längsta sidan och ta ut en riktning med snöre eller annat hjälpmedel. Lägg ut bitarna löst, sträck dem inte för att få dem att passa på din jordyta.

Tänk på att lägga ut gräslängderna i förband och pressa samman skarvarna ordentligt. När den färdiga gräsmattan ligger där den ska måste den pressas ner mot marken eller så kan man vältra ytan med en gallervält så att gräsrötterna får kontakt mot jorden

Spara allt finlir till sist, det viktigaste är att rulla ut gräsmattan fort. Kantbeskärning görs enklast med en kniv med långt blad. Börja vattna så fort en yta är färdig. Vattna rikligt så att gräsmattan blir genomblöt.

Det är extra viktigt att sköta om det nylagda gräset

Var noga med regelbundna och rikliga vattningar, mattan får inte torka ut. Det tar vanligtvis några månader tills gräset rotat sig i sin nya miljö.

När gräset växt cirka 5-8 centimeter klipper du av en tredjedel av längden.

När gräsmattan varit på plats i 4-5 veckor är det dags att gödsla. Vattna efteråt så att gödslingen inte bränner gräset.

Det är inte så svårt att lägga gräs på rulle på egen hand.

Det är alltså inget konstigt att lägga gräs på egen hand. Tänk extra på att förbered marken noggrant, och vattna extra rikligt. Färdigt gräs på rulle är färskvara, så rulla ut omgående.

Eller så är vi redo, inte bara att leverera gräset utan också att hjälpa dig med underlaget och att lägga.