GBC Logo

Frågor & svar

Varför ska man gödsla gräsmattan?

Det är viktigt att man göder gräsmattan regelbundet för att den ska hålla sig fin och livskraftig. Har man en välgödd gräsmatta växer den sig kraftig och tät. Det gör att ogräsfrön har svårt att ta sig igenom mattan och etablera sig. Gräsmattan behöver gödslas regelbundet under växtsäsongen. Gräs & Biocenters gödning är anpassad efter vad gräsmattan behöver och kan användas både vid etablering och vid tillväxtgödning.

Hur ofta ska man gödsla gräsmattan?

Det är fördelaktigare att gödsla lite och ofta, än mycket och sällan.
T.ex att dela upp gödningen på fyra till sex gånger under vår- /och sommarperioden är optimalt. Men inte alla hinner med detta och man kan istället få mycket bra resultat om man åtminstone gödslar tre till fyra gånger per år.

Vad betyder att lufta gräsmattan?

Att lufta gräsmattan bidrar till att ge gräsmattan tillgång till luft och vatten. Det bidrar till djupare och starkare rötter. För att få bästa resultat ska man lufta gräsmattan den säsong då gräset växer som mest.

Hur vet jag om jag behöver lufta gräsmattan?

Torkar gräsmattan snabbt och känns den svampig när du går på den? Det kan vara ett tecken på att vatten inte sugs upp i marken som den ska. Då är det läge att lufta gräsmattan.

När under året ska man gödsla gräsmattan?

Den viktigaste perioden för gödning är våren.
Framför allt vill man sätta igång växtligheten igen efter att gräset legat vilande under vintern. Just på våren finns det också tidiga ogräs och mossa som gärna vill slå sig fram. Genom gödning så hjälper man gräsmattan att konkurrera med ogräset och att komma i form inför sommaren.

Gödsla gräsmattan vid mulet väder, kvällstid när solen står lågt eller allra helst precis innan regn. Näringen går då ner i marken och solljuset tillsammans med gödning kan inte bränna gräsmattan.

Om det skulle bli väldigt torrt väder efter att du gödslat så rekommenderar vi att du vattnar gräsmattan. Använd en vattenspridare och låt den stå i några timmar för att få ner gödningen i marken, där gräset suger upp näringen via rötterna och sprider till hela plantan.

Hur ofta ska jag klippa gräset?

Under växtsäsongen är det lämpligt att klippa gräset en gång i veckan. Det är tillräckligt för att hålla gräsmattan livskraftig.

Vilken tid på dagen är bäst att klippa gräset?

Den bästa tiden är efter att solen gått upp, men före kl 10. Sedan blir solen starkare och påfrestningen på gräset högre.

Vi är verksamma i hela Västsverige, från Falkenberg i söder till Karlstad i norr och från Göteborg i väst till Jönköping i öst.

Vi har också många uppdrag  i Varberg, Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Falköping, Skövde, Ulricehamn, Kinna och Skene m.fl.

Gräs & Biocenter i Borås

Färdig gräsmatta på rulle i hela Västsverige. Proffs på trädgårdsarbeten som plattsättning och dräneringar. Markanläggning med gödsel och matjord. 
GRATIS OFFERT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram